Dərc edilib: 13-04-2025

https://www.nuh.az/41390-.html

Ürəyi xəstə olanlar yeməməlidir – Həkim

13.04.2025 23:52:47

LIVE

“Sıyıqlar bədəni zəruri minerallar və mikroelementlərlə təmin edir və orqanizmi optimal vəziyyətdə saxlamaq, qan damarlarına və ürəkə olan lüzumsuz əlavə stressi aradan qaldırmaq üçün çox vacibdir”.
Yeniavaz.com 
xəbər verir ki, bu barədə kardioloq Qrant Şehyan Lenta.ru ilə söhbətində deyib.
Şehyanın sözlərinə görə, ürək xəstələri üçün ən faydalı sıyıq yulaf sıyığıdır, çünki o, asanlıqla həzm olunur, balanslaşdırılmış tərkibə malikdir və tərkibindəki lif bağırsağın yaxşı fəaliyyətini stimullaşdırır:
“Qarabaşaq və darı sıyıqlarının faydalı xassələri onların balanslaşdırılmış zülal və karbohidrat məzmunu ilə bağlıdır. Amma hətta ən sağlam sıyığı da yağlı qızardılmış ət və ya çox miqdarda kərə yağı ilə ədviyyat etsəniz, o, daha dadlı, lakin daha az sağlam ola bilər. Daha az qızardılmış və yağlı, daha çox buxarda bişirilmiş - bu, sağlam qidalanma ürək xəstəlikləri üçün əsas tövsiyədir”.
Həkim izah edib ki, sıyıqda yağın olmaması bütün qidalarda olduğu kimi orqanizmin sağlamlığını yaxşılaşdırır:
“Bu, qan damarlarının divarındakı lövhələrdən xolesterinin yenidən qana axması ilə əlaqədar baş verir. Yemək bişirərkən duzdan istifadə etməyin, bu bədəndə mayeni saxlayır və bununla da hipertoniya riskini artırır”.

 

NUH informasiya agentliyi səhifəsindən çap edilib